Презентація книги «Чорнобривці» письменника-земляка В.Малика

2013-10-17

Серед письменників України Володимир Малик займає особливе місце. Його твори користуються великою популярністю серед читачів. Присвячені історичній тематиці, написані динамічно і цікаво чудовою літературною мовою, вони піднімали національний дух, гордість за наш народ, за його непросту, але героїчну історію.

Серед письменників України Володимир Малик займає особливе місце. Його твори користуються великою популярністю серед читачів. Присвячені історичній тематиці, написані динамічно і цікаво чудовою літературною мовою, вони піднімали національний дух, гордість за наш народ, за його непросту, але героїчну історію.

Літературною творчістю В.Малик захопився ще навчаючись в університеті, з 1954 р. почав друкуватися в журналі „Барвінок”. Понад чверть століття Володимир Кирилович плідно працює в галузі дитячої літератури. Створені ним книги знайомлять дітей з історією рідного краю. Перша книжка автора - віршована казка для дітей дошкільного віку „ Журавлі – журавлики „ побачила світ 1957р. в видавництві „ Веселка „ під псевдонімом Володимир Малик „Журавлі - журавлики” віршована казка , в який автор розповідає як дівчинка Наталочка вилікувала пораненого хижим птахом журавлика , як потрапила в неволю під час нападу турецьких людоловів на Україну (дія відбувається в ХУІ столітті) і як той же журавлик допомогою їй повернутися в рідний край.

З-під пера письменника одна по одній почали з’являтися казки-легенди про героїчне минуле українського народу. Це були хвилюючі віршовані розповіді про мужнього ватажка опришків Олексу Довбуша („Чарівний перстень”, 1959 р.), про безстрашного бунтівника Устима Кармелюка („Месник з лісу”, 1962 р.), про захисника древнього Києва силача Кожум’яку („Микита Кожум’яка”, 1967 р.), про віколомну оборону давніми киянами свого рідного міста від полчищ кривавого Хана Батия („Воєвода Дмитро”, 1972 р.)

До 1500-річного ювілею м.Києва письменник видав історичний роман „Князь Кий”.

За твори історико-патріотичної тематики для дітей Володимир Малик удостоєний літературної премії Лесі Українки в 1983 році.

За роман „Горить свіча” В.Малика удостоєний звання лауреата Української міжнародної премії імені Григорія Сковороди.

Останні роки Володимир Кирилович працював над романом „Чорнобривці”. Це був роман-сповідь про те, як сільський хлопчик завдяки кмітливості, запасу козацької міцності й оптимізму пройшов усі кола пекла: колективізацію, голодомор, війну в студентському батальйоні, поранення, гітлерівські концентраційні табори смерті в Тюрінгії, втечу, щасливе звільнення, повернення в рідне село Новосілки на Київщині. І при цьому залишився впевненим, що „ще не вмерла Україна!”.

16 лютого, напередодні 90 – річчя від дня народження письменника-земляка Володимира Малика в читальній залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація його збірки «Чорнобривці» - куди ввійшли спогади, оповідання «Маня», початок незакінченого одноіменного роману, поетична легенда «Журавлі-журавлики» та поезії молодих років письменника.

Нетреба Д.С. – керівник клубу «Пошук» центру творчості дітей та юнацтва ім..Д.Туптала розповіла про щоденники, життєвий та творчий шлях письменника-земляка, ознайомила читачів з новим твором «Синя книга».

Якименко Г.В.- завідувачка центральної районної бібліотеки – презентувала читачам оповідання «Маня». Це - спогад В.Малика про трагічну сторінку історії України - голодомор. Цей твір був опублікований в 1993р. в газеті «Лубенщина».

Учні ліцею презентували збірку поезій автора «Червоні маки».

Читачі ознайомилися з переглядом творів В.Малика «Талановитий майстер історичного роману», де зібрані всі твори автора.

Кiлькiсть переглядiв: 515

Коментарi