Заслужений майстер народної творчості Людмила Вітковська

2013-10-23

Людмила Вітковська народилась в селі Нові Млини Батуринського, а нині Борзнянського району Чернігівської області в родині лікарів. Згодом батьки переїхали до села Головеньки, де мешкали в приміщенні лікарні, в якій і працювали. Лікарня знаходилась на території маєтку пана Остера із залишками розкішного парку. Саме ці краєвиди мали неабиякий вплив на долю тоді ще маленької Людмили, яка з дитинства захоплювалась малюванням. Звідси родина переїздить до селища Гончар, що на Херсонщині. Там Л.Вітковська працює в бібліотеці та навчається в Херсонському культосвітньому училищі, яке закінчує з відзнакою. Але хист до малювання вирішує подальшу долю майстрині – вона присвячує життя декоративній творчості.

З 1987 року Людмила Владиславівна постійно мешкає в Макарові. Займається педагогічною діяльністю – багато років очолює студію декоративного розпису «Червона калина» при загальноосвітній школі с.Лишня, веде студію «Барви Здвижа» при Макарівському районному центрі творчості дітей та юнацтва ім.Данила Туптала, пише вірші та займається улюбленою справою життя – декоративним розписом.

Художниця бере участь у виставках, пленерах, фестивалях, симпозіумах.

Її картини виставляються не лише в Києві, а й в Херсоні, Запоріжжі, Чигирині, Вінниці та за кордоном в м. Уттінг (Німеччина), м.Пшедбодж (Польща). Роботи Л.Вітковської знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Болгарії, Бельгії, Ватикану, Грузії, Голландії, Італії, Іспанії, Франції, Німеччині,

Польщі, Канаді ,США, Португалії, Швейцарії, Японії. Майстриня була номінована на здобуття Державної премії ім.Т.Шевченка за цикл робіт «Радуйся, земле», нагороджена дипломами, грамотами, є лауреатом республіканських виставок та фестивалів народного мистецтва.

Тематика творів нашої землячки дуже різноманітна; їй, як художниці, небайдужа історія України та людська доля. Життєвий шлях самої майстрині був дуже нелегким, та незважаючи на це, її роботи сповнені великою ніжністю і любов’ю. З її картин споглядають образи, що дивляться на кожного очима птахів та дивовижних тварин. Вони ніби зазирають нам у душу, шукаючи співчуття, милосердя та любові.

17 березня 2009 року Людмилі Вітковській присвоєно почесне звання „Заслужений майстер народної творчості України” .

Кiлькiсть переглядiв: 198

Коментарi